PerusHAMMASHOITO

Hampaiden säännölliset tarkastukset luovat pohjan suun ja hampaiden terveydelle. Hampaat tulisi tarkastuttaa kerran vuodessa, vaikkei niissä olisi oireita. Perushammashoidon palveluihin kuuluvat myös paikkaukset, juurihoito ja hammaskiven poisto.

Suun terveyden edistämisen asiantuntija.

HAMMASTARKASTUS

Säännöllinen hammastarkastus oikein toteutettu kotihoito ovat suun terveyden perusta. Varmistumme suun ja hampaiden terveydestä ja huomaamme reiänalut, tulehdukset ja muut hoitoa vaativat asiat hyvissä ajoin.

Esimerkiksi juuren tulehdukset voivat oireettomanakin aiheuttaa vaaran yleisterveydelle. Ne ovat usein havaittavissa vain röntgenkuvasta, joten röntgenkuvien ottaminen on säännöllisen väliajoin suositeltavaa. Käytössämme on myös optg- röntgenlaite.

Hammastarkastuksessa käymällä saat myös lähetteen esimerkiksi hamaskiven poistoon suuhygienistille. Lähetteellä saat hammaskiven poistosta tai muusta toimenpiteestä Kela-korvauksen.

PAIKKAUS

Hampaan paikkaaminen tarkoittaa reikiintyneen hammaskudoksen poistamista ja korvaamista täyteaineella eli paikalla. Paikalla voidaan korjata myös kulumia tai lohkeamia.

Hampaanpaikkauksessa voidaan käyttää useita eri menetelmiä sekä materiaaleja, kuten yhdistelmämuovia, keraamista materiaalia, lasi-ionomeerisementtiä tai kultaa. Hammaslääkäri suosittelee tilanteeseen sopivan materiaalin sekä paikkausmenetelmän.

JUURIHOITO

Juurihoito on tulehtuneen hampaan hoitomenetelmä. Yleisin syy tulehtumiselle on hoitamaton, syvälle edenneen karieksen bakteerit voivat vaurioittaa ydintä. Myös hampaaseen kohdistunut kova isku tai purentarasituksen aiheuttama hampaan murtuminen voi vaurioittaa ydintä. Ydin pystyy usein itse toipumaan pienistä vaurioista, mutta kun vaurio on riittävän paha, ydin menee kuolioon ja toimii helposti kasvatusalustana mikrobeille. Merkkinä ytimen vaurioista, jotka eivät enää itsestään parane, on usein kova särky sekä erityisesti arkuus kuumalle. Joskus vaurio voi olla myös täysin oireeton. Hampaan sisällä muhivat bakteerit pääsevät juuren kautta leukaluuhun ja siitä edelleen verenkiertoon aiheuttaen riskin koko yleisterveydelle.

Juurihoidossa poistetaan vaurioitunut kudos hampaan ytimestä ja juurista. Sitten ontto hammas täytetään bakteereiden kasvua estävällä täyteaineella.

Toimenpide suoritetaan paikallispuudutuksessa ja on yleensä täysin kivuton potilaalle.

Juurihoidettu hammas on aina heikompi kuin vaurioitumaton hammas. Siksi suosittelemme juurihoidettuun hampaaseen keraamista paikkaa tai kruunua estämään lohkeilua jatkossa.

HAMPAAN POISTO

Yleisimmät syyt hampaan poistolle ovat pahasti reikiintynyt hammas tai viisaudenhammas, joka ei mahdu hammaskaarelle tai puhkeaa väärään asentoon. Hampaan poistoon päädytään yleensä vasta, kun muita hoitovaihtoehtoja ei ole käytettävissä. Syynä poistolle voi olla myös pitkälle edennyt hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti tai hampaan juuren päässä voi olla akuutti märkäpaise. Myös oikomishoidon ja proteettisen hoidon yhteydessä voidaan poistaa hammas. Tavallisesti hampaan poisto tehdään paikallispuudutuksessa.

RENTOUTTAVA PURENTALIHASTEN HIERONTA

Purentalihashieronnalla voidaan helpottaa pään ja kasvojen alueen kiputiloja ja särkyä. Stressi ja hampaiden narskuttelu aiheuttavat monille pään ja leukojen alueen kiputiloja, joita voidaan hoitaa jo aikaisessa vaiheessa hieronnalla. Purentalihasten hieronta tehdään pehmeästi ja pienin liikkein.

Erilaiset purentaongelmat ovat yleinen vaiva ja moni kärsii oireista tiedostamattaan. Purentalihasten toimintahäiriöiden yleisimpiä oireita ovat päänsärky, hampaiden narskuttaminen, näköhäiriöt, kasvojen alueen lihasten kiputilat sekä niska-hartiaseudun jännitystilat. Purentalihakset sijaitsevat kasvojen alueella, ohimoilla, poskien sisäpinnoilla sekä leuan alueella.

Purentalihasten hieronnan avulla voidaan poistaa jännitystiloja purentalihaksista ja palauttaa leukanivelen toimintahäiriöistä sekä helpottaa päänsärky- ja migreenioireita.

IENSAIRAUDET JA KIRURGIA

IENTULEHDUS (Gingiviitti)
Suun terveys vaikuttaa merkittävästi ihmisen yleisterveyteen. Yleinen suusta löytyvä ongelma on ientulehdus. Ientulehdus johtuu puutteellisesta suuhygieniasta ja hampaiden pinnalle kertyvästä hammaskivestä. Ensimmäinen oire ientulehduksesta on pahanhajuinen hengitys tai verenvuoto ikenistä. tulehtunut ien on punoittava ja usein hieman turvonnut.

Jos ientulehdusta ei hoideta, johtaa tulehdus hampaan parodontiittiin eli kiinnityskudostulehdukseen. Tilanne on vakava, koska sen seurauksena hampaat löystyvät ja irtoavat.

KIINNITYSKUDOSTULEHDUS (Padorontiitti)
Kiinnityskudostulehdus eli Parodontiitti on bakteereiden aiheuttama suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Jos hampaita ei puhdista riittävästi, bakteeripeite kasvaa nopeasti ja ientulehdus kehittyy. Bakteeripeite tulehduttaa ja avaa ientaskun. Bakteerien kasvaessa ikenen alle syntyy hampaiden kiinnityksen vaurioitumisuhka, josta hoitamattomana kehittyy parodontiitti.

Riski sairastua parodontiittiin on yksilöllinen. taudille altistavat erityisesti huono suuhygienia ja tupakointi sekä tietyt yleissairaudet, kuten diabetes ja metabolinen oireyhtymä. Myös stressi tai perinnölliset tekijät voivat lisätä alttiutta sairastua parodontiittiin.

PESE AAMUIN JA ILLOIN, MYÖS HAMMASVÄLIT.
Iensairauksien aiheuttaja on bakteeripeite, hoitona on säännöllinen poistaminen. Sekä parodontiittia ja Ientulehdusta hoidetaan hampaiden päivittäisellä harjauksella aamuin illoin. Sähköhammasharjan on todettu olevan hampaiden päivittäisessä puhdistuksessa tehokkaampi kuin tavallinen hammasharja.

Harjauksen lisäksi myös hammasvälit pitää muistaa puhdistaa päivittäin. Parodontiitti alkaa usein takahampaiden hammasväleistä. Hammasvälien puhdistukseen on olemassa erilaisia hammasväliharjoja, -tikkuja ja -lankoja.

Hammashoitohenkilökunta luo omalla panoksella ja ohjeillaan edellytykset kotihoidon onnistumiselle. Hoidetutkin iensairaudet vaativat säännöllistä ylläpitohoitoa.

Hyvä suuhygienia on oleellinen myös implanttia ympäröivien kudosten terveydelle.

Varaa aikasi

Voit myös varata ajan soittamalla numeroon 050 553 8544.

Joustavasti maksuaikaa

Hammashoitotilillä voit maksaa ostoksesi kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.
Saat jopa 12 kuukautta korotonta maksuaikaa.

ResursBank logo

OTA YHTEYTTÄ

SUPERSUU
Degerbynkatu 14
07900 LOVIISA
 
P. 050 5538 544
ASIAKASPALVELU@SUPERSUU.FI

Heräsikö kysymyksiä. Voit täyttää alla olevan lomakkeen tai lähettää viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@supersuu.fi. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman pian.